Rymdforskning hjälper fattiga

 

Rymdforskningen kan ge fattiga i utvecklingsländer ett bättre liv.

 

Maria Nyström är professor i design för hållbar utveckling vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Chalmers är faktiskt ett centrum för rymdforskning och Maria Nyström och hennes kollegor har i många år arbetat tillsammans med både NASA och ESA.
De har bland annat simulerat färder till Mars och med den kunskapen kan de hjälpa till med samhällsplaneringen i u-länder. Maria Nyström konstaterade i sitt anförande att världen blir allt mer urban – det vill säga att befolkningen koncentreras till städerna..

– Tre miljarder människor bor i städer och många av dessa bor i slumområden. År 2060 kommer antalet att vara sex miljarder. Vi måste vara miljövänliga och människovänliga och då blir de livsförsörjande systemen mycket viktiga.

På månbaser och på bemannade resor till Mars är det kretsloppsanpassning som gäller. Toavattnet återanvänds och allt kretsloppsanpassas.
Slumstäder saknar fungerande reningsverk och Maria Nyström drömmer om rena vattnet kvartersvis genom att överföra kretsloppstänkandet från Mars-färderna till fattiga i utvecklingsländer.

Publicerat på 19 mars, 2013, i Okategoriserade. Bokmärk permalänken. Lämna en kommentar.

Välkommen ut i rymden, vad tycker du?